Masopust 2010

Rok s rokem se sešel a je tady sobotní únorové odpoledne. Na místním náměstíčku začíná jakési divné rojení? Ze všech přilehlých ulic začínají přicházet masky, nad kterými až přechází zrak. Po bližším rentgenovém pohledu zjistíte, že jsou zde masky všech věkových kategorií. Nejmladší maska se veze v kočárku a ta skoro nejstarší na saních – pro jistotu.

Pracovnice hygienické stanice

Pracovnice hygienické stanice

A kdo že to letos přišel podpořit místní tradici masopustu? Tak třeba hlavní skupinou byly čtyři zdravotnické pracovnice hygienické stanice v Zubří pod vedením primáře Háňi, které prováděly vzevrubné ambulantní vyšetření, prý proti prasečí chřipce, na jehož základě aplikovaly okamžitou léčbu injekcí, k čemuž si vybíraly rizikové skupiny přihlížejících obyvatel, a modrou tabletku prý proti zácpě. Ale kdo ví? To pacienti poznali později.

Proti nim zde řádila dvě prasata, která naopak roznášela již zmiňovanou prasečí chřipku. No byla to zajímavá podívaná. Před oběma skupinami se všichni raději snažili „vzít roha.“ Ale to se jim bohužel téměř nikdy nepodařilo.

Indiánská rodinka

Indiánská rodinka

Půvabný byl malý indiánský kmen, který si s sebou vozil na saních i svůj totem a sbíral po cestě skalpy zvědavců a malá indiánská rodina ale bez „ squaw“, kterou se pokoušela celou dobu masopustního průvodu najít. Zda byl starý Indián  úspěšný nebo ne, to se bohužel nepodařilo zjistit. Dneska už mladé Indiánky na možná zkušené Indiány neletí. Dokonce k nám zavítala i pohádka z dalekých východních krajin „Mrazík“ v plném hereckém obsazení – Marfuška s Nástěnkou, Ivánek a dědeček Hříbeček, děd Mrazík, kteří řádili celou dobu jako rudá ruka. Zkoušeli na přítomné svoje kouzla a čáry, ale to jsme tady již měli, a tak jim na to nikdo nenaletěl.

Postavy z Mrazíka

Postavy z Mrazíka

Ozdobou masopustního průvodu byly také tzv. květinové děti – „hypíz,“ několik černošských tanečnic, Perníková chaloupka, funebrácký průvod, motýlci, Červená Karkulka, myslivec , babička a vlk, Betman, dvě staré čarodějnice, celá kočičí rodina i s malým koťátkem, popeláři, malý lvíček, Robin Hood, snad nejmenší zdravotní sestřička, upír, Šmoulové i smrtka.

Celý masopustní průvod doprovázel na harmoniku nejlepší místní hudebník Ivoš Peňáz. Počasí přálo, zpívalo se a tančilo,  komu byla zima, tak se zahříval z vlastních nebo nabízených zásob. Dobré byly i všechny ty koblížky, které k masopustu patří. Samozřejmě, že většina masek skončila v místní restauraci – zasloužily si to. Tak za rok zase na zuberském náměstíčku v masopustním průvodu.