Masopust 2009

Účastníci masopustu

Účastníci masopustu

Ať žije masopust! Tímhle heslem se každoročně řídíme a snažíme se dodržovat tradici masopustního průvodu po vesnici. Jako vždy se uspořádání této akce zhostil místní sbor dobrovolných hasičů a vyhlásil na sobotu 21.2. sraz masek všech věkových kategorií před místní „radnicí.“

Bylo docela pěkné sobotní odpoledne a na naše „náměstíčko“ dorazila zajímavá skupina armádních pracovnic pod názvem „Armáda spásy.“ Samozřejmě že přijela vybavena, nic neponechala náhodě. Na potkání všem rozdávala kovové mince velké hodnoty – 5 haléřů s upozorněním, aby si obdarovaní za obnos nakoupili pouze potraviny, protože se blíží krize. Ale to samozřejmě nebylo všechno. Kromě peněz ještě rozdávaly příděly potravin v úhledných hygienických sáčcích. Nutno podotknout, že na konci této  masopustní mise jejich peněženka zela prázdnotou a o zbytky potravinového přídělu se postaraly další přítomné masky.A bylo samozřejmě i co k pití. Tyto obětavé pracovnice s sebou vezly na saních místní „šňaps“, který přišel k chuti úplně každému.

Neméně atraktivní byly i dvě ženštiny, které „hledaly muže, který jim utekl z lože“. Celou dobu masopustního průvodu se snažily najít, co ztratily, ale kdepak mužský! To by spíše našly jehlu v kupce sena! Tyhle krasavice neušetřily ani projíždějící automobily, statečně se jim vrhaly před kapotu a potom kontrolovaly osazenstvo v naději získat alespoň nějakého náhradníka. Bohužel se nezdařilo.

Masopustní průvod

Masopustní průvod

Ve slušivém oblečku zde pobíhal krásný a mladý zahradník se svými semínky, která rozdával především ženskému pokolení a dával radu zadarmo.“Bude krize, nikdo vám nic nedá, až Vám bude nejhůř, zasaďte si tahle semínka, pak vám třeba i pšenka pokvete…“ Nevíme, kde ta semínka bral a jakého druhu byla, ale vůbec mu jich neubývalo – snad měl kouzelný pytlík….

 Ale o odpolední zábavu se postaraly i další zajímavé masky – dvě půvabné muslimky, místní dráteník, myslivec, listonoš, automobilový závodník i Mexičanka,  krásná černoška a krabička zápalek, k nakousnutí byla čokoláda Orion a lentilky stejné značky. Před přítomnými se předváděl jakýsi čutálista jménem Bulhar. Pobíhaly zde také různé pohádkové postavičky jako třeba princezna, klaun, Ježibaba, mušketýr Aramis, zahlédli jsme taky Supermana a Spidermana.

Řádění masek nebyla ušetřena ani projíždějící auta. S úsměvem na rtech každý rád zaplatil symbolické „mýtné.“

Všichni se bez vyjímky zasloužili o bezvadné odpoledne pro všechny obyvatele naší krásné vesničky střediskové včetně harmonikového doprovodu Ivoše Peňáze. Pokračování masopustní veselice bylo večer v místní restauraci.