PO STOPÁCH ZUBERSKÉHO ŠTĚSTÍ

V sobotu 2. Září uspořádala obec Zubří a SDH Zubří ve spolupráci s krajem Vysočina pro děti akci k zakončení prázdnin. Účastníci se sešli na návsi u obecního rybníka, kde byl start a zde si nastudovali mapku trasy, která vedla lesem v krásném okolí Zubří. Na každém stanovišti byly připravené zajímavé úkoly, které souvisely se symboly štěstí.

Čtyřlístkový úkol obnášel správně našroubovat pet láhve různých velikostí a tvarů ke správnému víčku, nebylo to vůbec snadné, děti musely prokázat velikou zručnost. Rybí šupinka pro štěstí – úkol pro někoho možná snadný, ulovit mezi spoustou ryb nejlépe zlatou rybku, která plní přání, ale postačilo chytit jakoukoliv barevnou rybičku. A malý podúkol pro zdatnější borce pojmenovat některé ryby. Cesta vedla dál až k pavoučkovi pro štěstí, ten ukrýval v pavučince naše malé kamarády, které musely děti osvobodit vstupem do pavučiny, ale nesměly zazvonit rolničky, to by se pavouček probudil. A ještě bylo třeba vymotat z pavučiny včelku, která zde uvízla. Další stanoviště bylo u podkovičky. Docela snadné házení pravou nefalšovanou podkovou na cíl a hledání správné dvojice podkoviček rozházených po louce. Potom nás kroky donesly až k hvězdičce. Krásné hvězdičky si děti omotaly barevnými vlnami a ozdobily různými samolepkami a třpytkami. To byla ale paráda! A v lesním tichu na nás čekal krásný kominíček.

 A co ten si pro nás připravil? Samozřejmě jsme mu museli všichni pomoci vyčistit komín, pěkně ho celý prolézt, a potom mu pomoci správně zapnout knoflíky na jeho kabátku, a to nebyla žádná legrace, protože se knoflíčky pěkně zamíchaly. Cesta vedla dál lesem, a téměř na jejím konci čekaly penízky pro štěstí. Ale byly zamčené v truhle, a kdo chtěl penízek, musel nejprve najít ten správný klíč k zámku. Chvilku to sice trvalo, ale každý nakonec objevil ten správný klíč. Prasátko pro štěstí  se před námi ukrylo ve velké krabici a každý jej musel najít jen podle hmatu mezi ostatními předměty. Když si děti nevěděly rady, pomohli rodiče. A už se blížil cíl naší cesty a na jejím konci čekal sloník, a jeho dlouhým chobotem plným vody  musel každý srazit spoustu plechovek. To bylo hodně obtížné, ale i to se zvládlo. A kdo došel na naše sportoviště za vesnicí, zde byl připravený skákací hrad pro děti, spousta občerstvení  a také řada soutěží pro děti i rodiče – skákání v pytli, přetahování lana, jízda na lopatách a spousta dalších.

Bavily se nejen děti, ale do dětských let se vrátili i jejich rodiče a všichni ti, kteří se přišli pobavit. Na závěr čekala na každého zasloužená odměna. Prožili jsme krásné sobotní odpoledne, počasí nám přálo, i sluníčko na chvilku vykouklo, a tak co víc si přát v naší krásné vesničce střediskové.

Fotografie z akce

Marta Juránková