Prázdninová zuberská naučná stezka 2012

Stanoviště

Stanoviště

Prázdniny skončily, začal další školní rok, a tak jsme se rozhodli naladit naše děti tak trošku do nadcházejícího školního snažení. Obec Zubří spolu se sborem dobrovolných hasičů uspořádali v sobotu 1. září zábavné sobotní odpoledne pod názvem „Naučná stezka.“ I když byl letošní konec léta poněkud rozmarný, počasí se nakonec umoudřilo, bylo oblačno, nepršelo, a tak se mohli všichni nadšenci vydat na trasu s úkoly připravenými v krásném okolí naší malebné vesničky.

Stanoviště

Stanoviště

Již na startu čekal na všechny záludný úkol. V prostoru u „návesňáku“ byly rozmístěné obrázky z přírody, každý dostal jeden dílek puclíku a musel jej správně zařadit do obrázku. Nebylo to tak jednoduché, jak se všem ze začátku zdálo. A jaké další zajímavosti byly na jednotlivých stanovištích? Tak třeba na stanovišti pod názvem“Trofeje“ musely děti správně přiřadit obrázek k části těla různé zvěře – kůže lišky, zub divočáka, pírko sojky, paroh jelena atd. No nebylo to jednoduché, ale zvládli to všichni. Na stanovišti „Zamiř a střel“ si mohl každý vyzkoušet střelbu z luku na terč, což se všem líbilo. Potom musely děti poznávat stopy zvířat a přiřadit ke zvířeti – zde se bavili především rodiče, kteří se zajímavě dohadovali, komu která stopa patří. Potom u jednoho lesíka vyrostly obří muchomůrky, ale chyběly jim puntíky, a tak bylo nutné jim je dolepit. Hodně se všichni nasmáli u hmatových pytlíčků, kde se hádalo jen hmatem, co je uvnitř, a také u hledání sluchového pexesa se všichni hodně bavili. Ale jedno stanoviště bylo velice záludné. Přišlo se na louku, kde někdo vysypal různé odpadky a bylo nutné je správně roztřídit do připravených kontejnerů. Ale bylo vidět, že všichni odpad třídí, protože to nikomu nečinilo žádný problém. A děti si také mohly vyzkoušet znalost částí těla zajíce a kachny, procvičily si pozornost a soustředěnost při hledání kolíčku umístěných v lese, a také svoji zručnosti při výrobě jednoduché vážky z lýka. V cíli si každý účastník mohl ještě ochutnat z tajuplných krabic něco dobrého – třeba muchomůrku, nebo ještěru, hada či kousek lesní klády. Ale nikdo nic nenamítal a jen se všichni olizovali. Každý si odnesl zaslouženou odměnu.

Pěkné podvečerní posezení všem zpříjemnila reprodukovaná hudba a děti se mohly ještě vydovádět na skákacím hradě. Všichni byli spokojeni. V závěru musíme poděkovat nejen všem organizátorům, kteří se podíleli na zdárném průběhu tohoto odpoledne, ale především sponzorům, bez kterých by akce nemohla proběhnout. Jsou to: obec Zubří, SDH Zubří, Medin a.s., Papírnictví a hračky Iva Dostálová POD NEMOCNICÍ Nové Město na Moravě.
Marta Juránková