Z pohádky do pohádky 2011

Z pohádky do pohádky

Z pohádky do pohádky

Prázdniny skončily, začal další školní rok, a tak jsme se rozhodli naladit naše děti tak trošku pohádkově do nadcházejícího se školního snažení. Obec Zubří spolu se sborem dobrovolných hasičů uspořádali zábavné sobotní odpoledne laděné do pohádek. Různé postavičky z pohádek měly pro děti připravené zajímavé úkoly a cesta vedla po žluté nitce cestou necestou. Účastníci se začali scházet u návesňáku, kde král startoval celou pohádkovou trasu, ale nejdřív musel každý vytvořit z hmoty symbol všech pohádek – kašpárka. A mohlo se vyrazit za plněním dalším úkolů.

Z pohádky do pohádky

Z pohádky do pohádky

Tak třeba Popelce musel každý pomoci přebrat hrách a čočku, vodníci zase chtěli pomoci nazdobit okolí svého rybníka barevnými pentličkami a vybarvit hejna svých rybek, námořníci chtěli pomoci se skládáním lodičky a s přefouknutím přes rozbouřenou vodní hladinu, Ježibaba s Ježidědkem potřebovali nazdobit svoji Perníkovou chaloupku a nanosit dřevo do pece. U dědečka a babičky musel každý sníst „visícího koblížka“ bez pomoci rukou a vařečkou koulet koblížka mezi zvířátky. U Zlatovlásky a prince se lovily princezniny prsteny a hledala živá voda. Lesní žínky potřebovaly navléci korále, Manka chtěla pomoci s věšením prádla a Rumcajs zase házet šišky do dračí tlamy.

Z pohádky do pohádky

Z pohádky do pohádky

Beruškám chyběly puntíky na krovkách a Včelí medvídci prosili příchozí, aby jim posbírali mezi květinkami poztrácená vajíčka. Ale největší překážkou byly dvě čertice. Kdo chtěl dostat odměnu za své snažení, tak musel strčit ruku do pekelného kotle, potom do čertí huby a nakonec do kouzelné truhly. Ale kdo se nebál a zvládl to, tak odměna stála za to – malý prstový maňásek a balíček plný sladkostí.

A v cíli čekalo ještě další překvapení. Kdo chtěl, tak mohl ochutnat „vykutálené koblížky, uloupané perníčky a také princezniny svatební koláčky.“ Pěkné podvečerní posezení všem zpříjemnila reprodukovaná pohádková hudba a děti se mohly ještě vydovádět na skákacím hradě. Celou akci provázelo teplé slunečné počasí a tak byli všichni spokojeni. V závěru musíme poděkovat sponzorům, bez kterých by akce nemohla proběhnout. Jsou to: obec Zubří, SDH Zubří, Medin a.s., Hostinec u Zubra, Jambor Jaromír mladší. A také Janě Procházkové, Ludmile Humlíčkové a Lence Jamborové, které nezištně upekly a nasmažily perníčky, koblížky a koláčky. Moc děkujeme.

Marta Juránková